YouTube som turistmagnet

ÅR 2008

For 10-12 år siden var video-internetsitet YouTube endu ikke blevet til den kraft­fulde markedsføringsplatform i Vest­norden, som det er i dag. Så det færøske filmproduktionsselskab Kovboyfilm og islandske Sjónverk var forud for sin tid, da de allerede dengang spottede potentialet i at markedsføre vestnordiske turistmål med korte filmklip på YouTube.

Idéen kom fra USA, hvor især nattelivet i New York var begyndt at promovere sig selv med små videoklip på internettet.

Siden er det som bekendt gået stærkt, og de fleste ved i dag, hvad det betyder, når noget går viralt – og det sker som regel via YouTube.

“Vores idé var, at når folk rundt omkring i verden ledte efter noget om Færøerne, så poppede vores film op”, forklarer Michael Koba, direktør i Kovboyfilm.

Med støtte fra en række private erhvervsaktører og 150.000 kroner fra NORA gik Kovboyfilm og Sjónverk i 2008 i gang med deres projekt, der i al korthed gik ud på, at selskaberne hver især skulle producere 40 korte film fra henholdsvis Færøerne og Island. Tilsammen var der således tale om 80 film, og allerede i slutningen af 2009 var målet nået.

Det er umuligt at måle effekten af filmene direkte, men Michael Koba er overbevist om, at filmene absolut har bidraget til den eksplosive vækst i turismen i først Island og siden også på Færøerne.

De 80 film fokuserer primært på de enestående naturoplevelser, turisterne bliver budt på i Island og på Færøerne.

For producenterne var målet at lancere en anderledes måde at markedsføre turismen på – både til gavn for selve turismen og også reklamefilmbranchen, som de er en del af.

“For vores vedkommende blev projektet en succes. Vi har leveret et godt bidrag til markedsføringen af turismen på Færøerne. Det er vi stolte af, og samtidig har produktionen af filmene i høj grad været med til at give Kovboyfilm det ønskede løft, så vi i dag har slået vores navn fast som et high-end-produktions­selskab i den færøske reklamefilmbranche”, siger Michael Koba.