Spændende vandrehistorier

ÅR 2018

Vandreture er en stadig mere populær fritids- og ferieaktivitet. Tit er turene forbundet med kendte seværdigheder og deres konkrete historier, men ofte er der også andre historier knyttet til ruterne, som vandrerne måske ikke kender noget til i forvejen.

Det var afsættet, da færøske Linda Mortansdóttir, danske Rikke Houd og islandske Jón Hallur Stefánsson i 2018 tog initiativ til et projekt, “Vandring og stedsfortællinger”, der havde lokal historiefortælling i form af lydvandring som mål – vandrehistorier i bogstavelig forstand, tør siges.

Linda Mortansdóttir er kulturformidler med erfaring i blandt andet produktion af radiodokumentar, lydvandringer, lydcollager og lydbøger. Rikke Houd har en lignende baggrund med radio, lyddokumentar og  story-telling. Jón Hallur Stefánsson har en baggrund i litteratur­videnskab og spansk filologi, men har gennem årene også arbejdet med ord og lyd som radioproducent.

Gruppen tæller i dag også den danskeantropolog og formidler Lars Christian Kofoed Rømer.

I 2018 og 2019 fik projektet tilsammen en lille halv million kroner i støtte fra NORA, og det er foreløbig resulteret i en app, der hedder Sansâga Walks, og som ved hjælp af gps guider vandreren igennem nogle spændende historier, knyttet til bestemte geografiske lokaliteter eller områder.

I øjeblikket ligger der fire stedspecifikke fortællinger på appen – én fra Færøerne og tre fra Danmark, hvoraf den ene foreligger på både dansk og tysk – men meningen er løbende at forsyne appen med flere historier.

Island skal selvfølgelig med, og materiale til de islandske vandringer ligger også klar, men det store arbejde med at implementere vandringerne – hvilket må gøres på stedet – blev først vanskeliggjort af vejrforhold og senere af Covid-19-­situationen.

I princippet kan fortællingerne være knyttet til lokaliteter hvor som helst i verden.

“Der er en masse historier og fortællinger knyttet til alle tænkelige steder, både ude i landskabet og inde i byer og bygder, og vi går ofte ovenpå dem uden at ane det. Vores motivation for at gå i gang med projektet var at få fortalt de gode historier på vandreturene og dermed også tilbyde vandreren en lydoplevelse. Men vi manglede det nødvendige redskab til formålet, så det måtte vi selv opfinde, og det er så resulteret i appen Sansâga Walks. Det har dog kun kunnet lade sig gøre, fordi NORA støttede projektet”, fortæller Linda Mortansdóttir.

Nogle af fortællingerne på Sansâga-­appen er gratis, mens det for nogle andre koster et lille beløb at koble sig på. Indtægterne bliver brugt til vedligehold og videreudvikling af appen Sansâga Walks.