Nordatlantisk musik er stadig et brand

ÅR 2000

Nordatlanten – folkene her, det lune­fulde klima, naturen og dyrelivet – er i sig selv egenartet, og de forskellige lande og egne i dette store geografiske område byder også på indbyrdes egenartethed og mangfoldighed.

Det nordatlantiske brand var ideen bag det NORA-støttede projekt “Music from the cold seas”, som løb af stablen i år 2000.

Projektet fik en halv million kroner i støtte, og dets primære mål var at skabe et større hjemmemarked for musik i NORA-regionen, nærmere bestemt Norge (samerne), Grønland, Færøerne og Island, samt bedre muligheder for afsætning af musik fra området i resten af verden.

Kristian Blak, direktør i det færøske pladeselskab Tutl, beskriver projektet som succesfuldt, mens det stod på, men bestemt også med perspektiver for fremtiden.

“Vi fik skabt en masse kontakter og netværk dengang og var også sammen på musikmesse i Frankrig. Vi og det grønlandske selskab ULO, som desværre ikke eksisterer mere, lignede hinanden, idet vi begge også stod for salg af musik­udgaver. Derfor kunne vi hjælpe hinanden med markedsføring hos hinanden. Island er et stort land sammenlignet med os, og musikbranchen dér har gode og stærke internationale kontakter. Det fik vi selvfølgelig også udnyttet. Desværre havde samerne kun meget ringe indflydelse, når det kom til distribution på deres hjemmemarked, og det var de begrænset af”, forklarer han.

En vellykket del af samarbejdet var udgivelsen af cd’erne “Rock From the Cold Seas” og “World Music From the Cold Seas” med musik fra alle de fire deltagende pladeselskaber.

Indstillingen hos de deltagende pladeselskaber var fra start, at et sam­arbejde burde kunne fungere, og det mener Kristian Blak stadig, hvis det ikke havde været for de store strukturforskelle, der dengang var mellem både de fire lande og de enkelte pladeselskaber.

“Derfor var det svært at få kontinuitet i samarbejdet efter støtteperioden. Jeg tror dog, at der fortsat er perspektiver i et sådant samarbejde, for Nordatlanten har stadig et stærkt image. Der er jo også sket meget i de 20 år, der er gået. Dengang drejede det sig om at markedsføre cd’er, men dem er der blevet langt færre muligheder for at distribuere. Fremadrettet tror jeg, at det ville være en god idé at styrke musiksamarbejdet omkring live-musik i stedet”, siger Kristian Blak.