Moden er blå

ÅR 2017

Kun fantasien sætter grænser, når det drejer sig om bæredygtig udnyttelse af havets råvarer.

I dagene 23.-27. august 2017 arrangerede NORA en modefestival på Færøerne, der havde titlen Blue Fashion Challenge.

Med denne begivenhed blev der for alvor sat fokus på mulighederne i at anvende marine biomaterialer i modeindustrien – både direkte ved at modeprodukter bliver lavet af fiskeskind, tang, sælskind og andre maritime råvarer, eller indirekte ved at der for eksempel bliver lavet tekstiler, hvor fibre fra havplanter indgår.

Blue Fashion Challenge fik stor opmærksomhed både lokalt på Færøerne, i NORA-regionen og rundt omkring i hele verden.

Festivalen bød da også på en storslået og farvestrålende opvisning i det hav af muligheder, der ligger åbent for modeindustrien, når det drejer sig om at pynte alverdens garderober med alt godt fra havet. Det grundlæggende kriterie for alle produkterne var, at de skulle være bæredygtige.

Et af festivalens højdepunkter var konkurrencen, hvor designere i løbet af de fire dage, festivalen varede, skulle kreere mode ud af tilgængelige biomaterialer fra havet.

Den færøske designer Sissal Kristiansen vandt konkurrencen med sit ”sælkvinde”-design, og andenpladsen gik til den islandske designer Kolbrún Ýr Gunnarsdóttir for hendes harmoniske miks af moderne og traditionelle stilarter.

Som afslutning på konkurrencen blev alle krea­tionerne fotograferet af den verdensberømte canadiske modefotograf Tommy Ton på udvalgte, ikoniske lokaliteter på Færøerne, hvorefter billederne gik verden rundt og også blev delt blandt verdens førende modefolk.

Blue Fashion Challenge har haft flere udløbere, og en af dem er rapporten med titlen “Findings From the Blue Fashion Journey”, der blev skrevet lige efter festivalen. Rapporten kom afslutningsvis med en del anbefalinger, idet det først blev konkluderet, at den største udfordring for Blue Fashion (blå mode) er at skabe større bevidsthed om de aktuelle materialer og at øge en global efterspørgsel efter disse materialer.

En af anbefalingerne var, at der blev oprettet Blue Fashion-udviklingsprojekter rundt om i verden baseret på nye havøkonomier, hvor der bliver skabt en øget opmærksomhed omkring mulighederne i at skabe værdier med basis i marin biomasse.